KENDİ TELESKOPUMUZU YAPALIM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kendi Teleskopumuzu Yapalım

Büyüteçli Teleskop Yapma

Teleskoplar, uzaktaki nesneleri daha yakın gözükmesini sağlarken, lenslerin ve aynaların birleşimini kullanır.Evde teleskop veya dürbün yoksa kendiniz de yapabilirsiniz! Görüntülerin ters görünebileceğini unutmayın.

Büyüteçli Teleskop Yapma

Malzemelerinizi toplayın. Yaklaşık 60 cm uzunluğunda bir oluklu kağıt parçası (bu, kağıt mağazalarından veya zanaat mağazalarından kolayca temin edilebilen bir sırt malzemesidir) gerekir. Aynı boyutta olmayan 2 büyüteç gerekir. Ayrıca güçlü tutkal, makas ve kalem gerekir.

Büyüteç camları aynı boyutta ise teleskop çalışmaz.

Siz ve kağıtın uzak arasında bir büyüteç (daha büyük olanı) tutun. Baskı görüntüsü bulanık görünecektir. İkinci büyüteç gözünüzün ve birinci büyüteç arasına yerleştirilmelidir.

Baskı net biçimde odaklanıncaya kadar ikinci camı ileriye veya geriye doğru hareket ettirin. Görüntünün daha büyük ve baş aşağı göründüğünü göreceksiniz.

Kağıdı büyüteçlerden birinin çevresine sarın. Kalemle kağıdın üzerindeki çapı işaretleyin. Sıkıca çekildiğinden emin olun.

Kağıdın kenarında ilk işaretten itibaren ölçün. İşaretten yaklaşık 4 cm ölçmeniz gerekecek. Bu, büyüteç etrafında yapıştırıcıya ekstra uzunluk oluşturacaktır.

Kağıdın üzerindeki işaretli satırı diğer tarafa doğru kesin. Genişliğini kesmeniz gerekir (uzunlamasına kesmeyin). Kağıt, bir taraftan yaklaşık 60 cm uzunluğunda olmalıdır. Karton tüpünde, ön açıklığın yakınında 2,5 cm uzaktaki bir yuvayı kesin. Boruyu tamamen kesmeyin. Yuva büyük büyüteçleri tutabilir olmalıdır.

Tüp içindeki ikinci bir yuvayı, iki gözlük arasına yazılmış olduğu gibi ilk yuvadan aynı mesafede kesin. İkinci büyüteç burada gidecek.

Artık iki uzunluk oluklu kağıt kullanmalısınız. Tek parça diğerinden biraz daha büyük olmalıdır.

İki büyüteç gözlüğünü yuvalarına yerleştirin (büyük bir öne, arkada bir tane arka arkaya) ve bunları koli bandıyla sarın. Küçük büyüteçlerin arkasına 1 – 2 cm tüp bırakın ve kalan fazla tüpü kesin.

Büyütücü gözlüklerden birinin çevresindeki ilk kağıt uzunluğunu yapıştırın. Yaklaşık 4 cm kağıt bıraktığınızdan, kağıt kenarlarını da yapıştırmanız gerekir.

İkinci büyüteç tüpünü yapın. Bu birinciden biraz daha büyük olması gerekir. Cok fazla daha büyük değil, sadece ilkinin ikinci olana uyması için.

1. tüpü 2. konumuna sokun. Artık bu teleskopu daha uzağa bakmak için kullanabilirsiniz, ancak yıldızları açıkça görmek zor olacaktır. Bu tür teleskop ayı izlemek için gerçekten çok iyidir.

Gökbilimcilerin uzayda yukarı ve aşağı kaygısı taşımadıkları için görüntüler baş aşağı gelecektir (sonuç olarak uzaya yukarı veya aşağı kalmaz). görüntüyü yer çekimi ile hizalamak isterseniz, görüntüyü düzeltmek için “N” şeklinde hizalanmış iki prizma kullanabilirsiniz, ancak lensleri yeniden konumlandırmanız gerekecektir.

SİZİN İÇİN HAZIRLANMIŞ VİDEO

Paylaş

Yorum bırak

e-USTA