Fren Balatalarınızı nasıl kontrol edersiniz.

Burada size üç yöntem göstereceğiz.

Fren balatalarını aşınma ve yıpranma açısından sürekli kontrol etmeniz son derece önemlidir. Aşınmış fren balataları güvensizdir ve aracınızın hızlı bir şekilde durmasına engel olur. Kentsel bir çevrede yaşayanların balataların kırsal alanlardan daha sık değiştirmeleri gerekir.
Aşınmış fren balatalarının belirtileri fark ederseniz, bir pipet testi ile kaba bir tahminde bulunabilir veya tekerleği kaldırarak daha kesin bir ölçüm yapabilirsiniz. Fren balatalarının aşındığını fark ederseniz, elinizden geldiğince çabucak değiştirmelisiniz.

Frenlerinizi dinleyin
Birçok frenin üzerinde, fren balatalarının ne zaman aşınmaya başladığını gösterecek kanallar vardır. Bu sızdırıcılar, fren balataları çok inceleştiğinde , yüksek tonda bir ses çıkartacaktır.

Frenlerinizin tekerleği çıkararak gıcırdıyor olup olmadığını görebilirsiniz. Yastıkların yanında küçük bir metal tablası olacaktır.
Durduğunuzda frenlerinizi hissedin. Frenini pedalını yere indirirseniz, ancak aracınız derhal durmazsa, fren balataları aşınmış olabilir.
Pedala bastığınızda titreşimlere bakın. Darbeli veya titreşimli bir fren pedalı, rotörlerinizin çarpık olduğu anlamına gelebilir. Bir tamircinin sorunu daha iyi değerlendirmesi mümkün olacaktır.

Aracınız durduğunda aracınızın bir tarafına çekip çekmediğini belirleyin. Bir durma noktasına gelince bir tarafa çektiğinizde, frenlerin bir tarafının diğer taraftan daha fazla yıpranıldığının bir göstergesi olur. Fren pedalına bastığınızda aracınızın bir tarafa çektiğini fark ederseniz, bu tarafın ön lastiğini kontrol edin ve fren balatasının aşınmadığından emin olun

Arka frenlerinizi kontrol etmeniz için profesyonel olun. Bazı eski arabalar ve arka fren sistemleri, disk yerine fren pabuçlarına sahip olabilir. Bunlar, tekerleğinizin rotorlarına uyan silindirik metal halkalardır. Fren pabuçlarının kötüye kullandığından şüpheleniyorsanız, arabanızı bir tamirciye götürüp, onları kontrol ettirmelisiniz.
Dış “fren malzemesi” (genellikle metalden yapılmıştır) her iki tarafta da aynı kalınlığı ölçmelidir. Cetvelle malzemenin ölçümlerini yapabilirsiniz.
Arka fren pabuçları, 48.000-64.000 km için iyi olabilir ve ön frenlerinizin iki katı kadar kullanım süresi olabilir

Bir Pipet ile Fren Balatası Kalınlığının Tahmini
Tekerlek parmaklıkları arasına bakın ve rotoru ön frenlerin üzerinde konumlandırın. Lastiğinizdeki delikler arasına bakarsanız, lastik tekerleğinizin üzerine oturduğu yuvarlak metal kısım olan rotoru görebilirsiniz. Birçok araç, fren disk ziyade fren pabuçlarına sahip olan arka tekerleklerde frenler sahip olacaktır.
Fren Disklerini Kontrol Edin
Rotorun yanındaki kalibreyi bulun. Rotora doğru bastıran uzun metal parçayı bulun. Rotorun yanına kelepçelenen büyük metal parçaya fren kaliper adı verilir. Kaliperin içine bakarsanız kauçuk astar görmeniz gerekir. Bu lastik astar fren balatalarınızdır.

Bu yöntem, tekerleğini çıkarmaktan ve fren balatalarını ölçmekten daha doğrudur.Aracınızın bir süre kapalı kalmasını veya hala sıcak olmasını sağlayın.
Fren kaliperinin ve rotorun arasına bir pipet uygulayın. Kaliper ile rotor arasında bir pipet koyun. Pipet fren diskine çarpıp durana kadar Pipeti ittirmeye devam edin.
Daha doğru okumak için daha hassas bir kaliper ölçer kullanın. Bir kalibre kaliper ölçer, cetvelin ulaşamadığı küçük alanlarda ölçebilen bir ölçüm aletidir. Vibratörün ucunu delikten geçirin ve fren balatalarınız için bir ölçüm almak için aracın üst kısmını okuyun.Bir donanım veya otomotiv mağazasında veya çevrimiçi bir seri kaliper satıcısından satın alabilirsiniz.
Bir kalemle pipet üzerine bir çizgi yapın ve ölçün. pipet ve fren balatasının buluştuğu bir çizgi yapmak için bir işaretleyici kullanın. Pipetin sonuyla çizginiz arasındaki boşluğu ölçmek için cetvel veya şerit ölçüsü kullanın. Bu, fren balatalarının ne kadar kalın olduğuna dair yaklaşık bir değer verecektir.
Numaradan 5 milimetre çıkartın. Fren balatası destek plakası yaklaşık 5 milimetre kalınlığındadır, bu nedenle fren balatalarının doğru genişliğini elde etmek için numaranızdan çıkarmanız gerekir. 5 milimetre çıktıktan sonra fren balatalarınızın en az 8,5 mm kalınlığında olması gerekir.
Fren balatalarını 6.4 mm kalınlığa sahiplerse değiştirin. Yeni bir fren pedi genellikle yaklaşık 13 mm kalınlığındadır.

Tekerleğin Fren Balatalarını Ölçme
Arabanızın lastiklerini toplayın. Aracınızın önündeki jak noktasını bulun ve jakı altına yerleştirin. Kriko noktası genellikle ön tekerleğin hemen arkasındadır. Arabanızın tekerleğini kaldırmak için kolu pompalayın. Aracınızı incelemek istediğiniz tarafa koyun. Aracınızda hiç bir kriko kullanmadıysanız, kendiniz yapmak yerine birinden yardım alın.
Jantını çıkarın. Cıvataları saat yönünün tersine bir kulp veya tork anahtarı ile gevşetin ve sökün. Gevşedikten sonra, rotordan çekin. Şimdi fren rotorunu ve kaliperini görmelisiniz. Kaliper, tekerlek diskinize uyan bir metal parçadır. Çoğu lastik cıvatasını bir kulp veya tork anahtarı ile çıkarabilirsiniz.
Fren balatalarını bulun. Fren balatalarını görmek için kaliperin deliğine bakın. İki kauçuk kauçuk birbirine bastırılmış gibi görünecekler. Lastiğiniz kapalıyken dahili ve harici fren balatalarını görebilirsiniz. Fren balatalarının her iki tarafını da ölçün.
Fren balatalarını ölçmek için kumpas kullanın. Küçük bir alan olduğundan, kaliperin derinliği nedeniyle pedleri ölçmek zor olabilir. Bu durumda, fren balatalarının her bir yanının genişliğini ölçmek için bir kumpas kullanın. Kumpasın bir ucunu, pedin sol tarafına yerleştirin ve diğer pimi, pedin sağ tarafına yerleştirin. Fren balatalarınız için bir ölçüm elde etmek için kumpasdaki uçlar arasındaki boşluğu ölçün. 6.4 mm kalınlığının altındaysa pedi değiştirin. Fren balatalarınız 6.4 mm kalınlığa sahipse, kısa sürede değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Paylaş

Yorum bırak

e-USTA