BUNLARI YAPARAK BULAŞIK MAKİNASINDAKİ KÖTÜ KOKULARDAN KURTULABİLİRSİNİZ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

BULAŞIK MAKİNASINDAKİ KÖTÜ KOKULARDAN KURTULMA

Aşağıda yazımızdaki yolları izleyerek ve bunları yaparak bulaşık makinasındaki kötü kokulardan kurtulabilirniz.Bulaşık makinesi tuhaf ya da kötü kokmasını isteyeceğin en son şeydir. Bununla birlikte birçok bulaşık makinesinde zamanla pislikler birikir, küf ya da rutubet kokusu oluşur. Bu makale sana bulaşık makineni nasıl temizleyeceğini ve kötü kokulardan nasıl kurtulacağını anlatıyor.

Uygulayabileceğiniz ilk ipucu

Bulaşık Makinesini Temizlemek

1

Filtreyi temizle. Bulaşık makinenden gelen tuhaf kokuların bir numaralı sorumlusu filtredir. Yiyecek parçacıkları burada birikebilir; ıslak ve sıcak ortamda zaman içinde iğrenç hâle gelebilir.

Makinende tüm suyun içinden geçtiği silindir biçimli, sökülebilir bir filtre göreceksin.

Filtreye ulaşmak için en alttaki tel rafı çıkar, sonra filtreyi döndürerek sök.

Filtreyi sıcak su ve sabun kullanarak lavaboda yıka. Filtrenin iç kısımlarını bezle silmek zor olabilir, o yüzden bir şişe temizleme fırçası kullanman daha iyi olabilir.

2

Kapağın içini ve makinenin iç duvarlarını yıka. Kokular bulaşık makinesinin içinde biriken kirden kaynaklanıyor olabilir. Tüm makinenin içini ovalayarak silmelisin.[2]

Bulaşık makinesinin tüm tel raflarını çıkar. Bunlar makinenin içini yıkarken seni engellemekten başka işe yaramaz.

Fırça ya da bez ve sabunlu sıcak su kullanarak bulaşık makinesinin içini iyice temizle. Eğer içinde kir birikmişse ve zor çıkıyorsa ovalamana yardımcı olacak, mutfakta kullanıma uygun temizlik maddelerini deneyebilirsin.

3

Kapı contasını yıka. Bulaşık makinesinin kapısındaki contalarda da rutubet ve kir birikebilir. Bunun da yıkanması gerekir.

4

Bulaşık makinesinin raflarını çıkarıp lavabonda yıka. Bunların kokuya yol açması çok düşük olasılık olsa da, soruna çok fazla zaman ve enerji harcamadan önce en basit olasılıkları ortadan kaldırman gerekir.

Uygulayabileceğiniz ikinci ipucu

Sirke ve Karbonat Karışımıyla Kokuyu Gidermek

1

Bir su bardağı damıtılmış beyaz sirkeyi bulaşık makinesinin üst rafına yerleştir. Sirkenin kendisi kokuludur ama içindeki asit muhtemelen en güçlü koku gidericilerdendir. Dahası, sirke kuruyunca kokusu hemen kaybolur.[3]

Bu şekilde temizlemeye girişmeden önce, bulaşık makinesinin boş olması gerekiyor.

2

Bulaşık makinesini bir tam program boyunca çalıştır. Sirke makinenin içine iyice dağılacak ve istediğin de tam olarak bu. Sirkedeki asitler, makinenin içinde kalan her tür kalıntıyı parçalamaya yardım edecek.[4]

3

Bulaşık makinesinin alt kısmına bir su bardağı karbonat dök. Karbonat da etkisi kanıtlanmış bir koku gidericidir ve sirkeyle yıkadıktan sonra karbonatla durulamak, bulaşık makinesini temizlemek ve kokuyu gidermek için popüler (ve aynı zamanda organik) bir yöntemdir.[5]

4

Makineyi bir kez daha çalıştır. Bu sefer bulaşık makinesini en kısa programlardan birinde çalıştıracaksın ve karbonatın tümüyle çözünmesi için, su mümkün olan en yüksek sıcaklıkta olmalı. Bu işlem tamamlanınca bulaşık makinen pırıl pırıl ve taptaze kokuyor olmalı.

Uygulayabileceğiniz üçüncü ipucu

Sorunu Saptamak

1

Bulaşık makinesinin kullanım kılavuzundaki hata giderme kısmını kontrol et. Çoğu bulaşık makinesinin kullanım kılavuzunda, bu tür durumlara özel temizleme talimatları içeren hata giderme kısmı vardır.

Birçok bulaşık makinesinin kullanım kılavuzunu İnternet’ten ücretsiz olarak bulabilirsin.

2

Tahliye hortumunda tıkanıklık olup olmadığına bak. Özellikle de yıkama programının bitiminde makinenin altında su kalıyorsa bu durumu kontrol etmelisin. Tahliye hortumu büküldüyse ya da tıkandıysa su akışı kısıtlanabilir ve hortumda biriken su kötü kokuya neden olabilir.

Bulaşık makinesini duvardan uzaklaştırabiliyorsan çekip hortumu kontrol et.

Çoğu bulaşık makinesi mutfak lavabosunun yakınındadır ve su tahliye hortumu lavabonun gideriyle aynı boruya bağlıdır. Hortumu, hangi ucunu sökmek daha kolaysa oradan söküp kontrol edebilirsin.

3

Bulaşık makinesinin tahliye hortumunun doğru biçimde monte edildiğinden emin ol. Eğer tahliye hortumuna bulaşık makinesinden çıktıktan sonra gider borusunun yukarısında kıvrılarak bir tur attırılmadıysa lavabodaki kirli su hortumdan geçip bulaşık makinesine dolabilir. Evyenin içindeki suyun ağırlığı, bulaşık makinesinin tahliye hortumundaki suyu iterek makinenin içine boşaltabilir. Sorun buysa tahliye hortumunun kıvrımını yukarıda duracak şekilde kaldır.

4

Elektrik bağlantılarını kontrol et. Bulaşık makinesinin kapağının altındaki etek levhasını (tekmelik) kaldırıp kablo bağlantı kutusunu gözden geçir. Bağlantının kötü olması da kokuya yol açabilir ve yangın tehlikesi yaratır. Diğer sorunlar, elektrik hatlarındaki kısa devreden ya da ısıtıcı ünitenin çalışmamasından kaynaklanabilir. Bulaşık makinesinde elektrik problemi varsa fişini çıkar, sorunu çözmesi için bir E-USTA çağır.

Püf Noktası

Kirli bulaşıkları bulaşık makinesinde uzun süre bırakma. Eğer bulaşığı hemen yıkamayacaksan makineyi “sadece durulama” programında çalıştır.

Paylaş

Yorum bırak

e-USTA