HAYALİNİZDEKİ KARİYER VE İŞİ NASIL BULURSUNUZ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

HAYALİNİZDEKİ KARİYER VE İŞİ NASIL BULURSUNUZ ?

İsteklerinizi Analiz Etme

Başarıya İçin Çalışmak

İşe Yerleşmek

İSTEKLERİNİZİ ANALİZ ETMEK

Küçükken, insanlar muhtemelen kariyer için “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” diye sordu. Belki bir doktor ya da astronot dedin. Belki bir aktör, bir avukat ya da bir polis memuru dedin.

Yıldızlı gözlerle, bir konakta yaşayacağınız günü ve tüm lüksü hayal ettiniz

.

Şimdi böyle bir kariyer asla olmayacak bir şey gibi görünüyor, ama şimdi sizin hayatınızla ilgili bazı kararların verilmesinin zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. Sizin için doğru kariyeri bulmak zor olabilir, ancak imkansız değildir.

Pozitif kalın.

Aynı zamanda e-usta kariyer birimine başvurabilirsiniz.

Hayalindeki kariyerini keşfetmenin en iyi yolu, paranın bir nesne değilse ne yapacağını kendinize sormaktır. Size aynı neşe ve tatmin duygusu veren işleri arayın. Gündelik hayatlarının nasıl olduğunu görmek için o alandaki insanlarla bağlantı kurun ve kendinize benzer bir yol izleyerek mutlu olup olmadığınızı sorun. Yeni bir alanda nasıl ağ kurulacağınızı ve özgeçmişinizin nasıl parladığını öğrenmek için okumaya devam edin!

İsteklernizi Analiz Etmek

Kendinize anahtar soruyu sorun.

Saygın filozof Alan Watts, yaşamınızla ne yapmanız gerektiğini bulmanın en iyi yolunun kendinize şu önemli soruyu sormak olduğunu söyledi: “Paranın nesne olmaması durumunda ne yaparsınız?” Ya piyangoyu kazanırsan ve hayatında ne yapmak istersen yapabilirdin? Tabii, bir süre rahatlamak istersiniz, ama sonunda sıkılacaksınız. Peki, kendini gerçekten mutlu etmek için ne yapardın?

Hayalindeki işini en temel bileşenlerine böl. Önceki adımda keşfettiğiniz aktiviteyi veya işi alın ve en temel parçalarına ayırın. Eğer işi 3 yaşında açıklıyor olsaydınız, onu nasıl tanımlarsınız? Eğer bu çocuk sana neyin eğlenceli olduğunu sorduysa ya da birisinin bunu yaparken ne hissettiğini sorsaydı ne derdin? Bu temel bileşenler bir kariyerde aramanız gereken şeyi oluşturur.

Seni gerçekten mutlu eden şeyin ne olduğunu düşün. Bu kariyer deneyiminin temel bileşenlerini düşünün ve sizi çeken yönleri belirleyin. Seni bu kariyere çeken şeyin farkına var.

Başkalarını mutlu etmede mutluluk mu yaşıyorsunuz? Oyunculuk sanatına ve bir film olan sanat eserini yaratma sürecine daha çok ilgi duyuyor musunuz?

Mevcut işiniz için de yapabilirsiniz, sadece teorik bir rüya işi değil. İşinizde şu an yaptığınız bir şey varsa, bunu da hesaba katın.

Hangi işlerin benzer hisler ve deneyimler sunduğuna bakın. Bu kariyerden aradığınız duyguları taklit eden işleri arayın. Örneğin, bir milyoner olsaydınız ve seyahat etmeyi tercih ederseniz, yaşadığınız deneyimi yansıtan işler tur rehberi, yurtdışında bir öğretmen veya uçuş görevlisi pozisyonu olurdu. Tüm gün açık havada doğa içinde geçirmeyi tercih ederseniz, jeolog, oduncu, vahşi rehber veya park korucusu olarak bir işi düşünebilirsiniz.

Bu kariyerin olumsuz ve olumsuz taraflarını düşünün. Bu daha ulaşılabilir kariyerleri düşündüğünüzde, araştırmanızı yaptığınızdan emin olun. Bu kariyer yolunda hayatın neye benzediğini iyi tanımak. Bilgilendirilmiş bir karar vermek istiyorsanız bu işlerin olumsuz taraflarının ne olduğunu bilmeniz gerekecek.

Finansal ihtiyaçlarınızdaki faktör. Eğer gerçekten sizi tatmin eden ve sizi mutlu eden bir işin içinde olursanız, bundan zengin olmak sizin için önemli değildir. Ancak hayat mutluluğunuzun ötesine geçen yükümlülüklerle doludur. Hayalindeki kariyeriniz ailenizi beslemenize yardımcı olamaz veya öğrenci kredilerinizi ödeyemiyorsa, diğer seçeneklere bakmanız gerekebilir. Ancak, her zaman sizi mutlu eden şeylere benzer hisler veren işlere odaklanmalısınız.

İyi olduğun şeyin faktörü. Gerçekten mükemmel bir alanın var mı? İyi yaptığınız bir şey değil, aynı zamanda, karşılaştığınız çoğu insandan daha iyi yaptığınız bir şey değil mi? Bu, kariyer ararken göz önünde bulundurmanız gereken bir şeydir. Çok fazla keyif aldığınızı düşünmüyorsunuz, fakat asıl mesele, en azından belli bir seviyede zevk almadığınız sürece, bir şeyde iyi bir şey elde edemeyeceğinizdir. Becerilerinizden para kazanabilir veya hatta o kadar çok keyif aldığınız (rehberlik için) evinizde olabilirsiniz.

Hobilerini analiz et. Birçok hobiden para kazanılabilir. Bu genellikle küçük bir işletmeyi ve onunla birlikte gelen baş ağrılarını başlatmak anlamına gelir, ancak gerçekten zevk aldığınız bir kariyere sahip olabilirsiniz. Hobilerinizi asla para kazanamayacağınız bir şey olarak görmeden önce, internette arama yapın. Şaşırmış olabilirsin.

Hayalinizdeki Hayatı Bul

Aynı zamanda e-usta kariyer birimine başvurabilirsiniz.

Çevrimiçi iş testi yapın. Gerçekten kaybettiğinizi hissediyorsanız ve bu hilelerin hiçbiri size yardımcı olmazsa, profesyonel bir iş sınavına girmeyi veya profesyonel bir kariyer tavsiyesi almayı düşünün. İyi online testler kolayca bulunabilir, ancak en iyi olanların çoğu küçük bir ücret gerektirir.

BAŞARI İÇİN ÇALIŞMAK

İstediğiniz iş için listelere bakın. Bu işi ciddi olarak aramadan önce, açık pozisyonlar için temel bir arama yapın. Hangi şehirde bulundukları önemli değil (ülkenizde olduğu veya

vatandaşlık düzeyinize üye olduğu sürece). Gereksinimlerin ne olduğuna bakın. Temel gereksinimler nasıl görünüyor? Bu gereksinimleri karşılamak ve muhtemelen aşmak için hedef yapmak isteyebilirsin.

Bu yoldaki profesyonellerle konuşun. Yapmak istediğiniz şeyi yapan bazı kişileri bulun. Bu pozisyon için işe alınmakla görevli olan insanlarla da iletişime geçmelisiniz. Her ikisiyle de konuşun ve iş listelerinde olmayan detaylardan isteyin. Hangi beceri ve nitelikler en önemli? Bunları da kontrol listene koymak isteyeceksin.

Eğitim seçeneklerine bak. Listenize aşağı inin ve bu şartları yerine getirmenin mümkün olup olmadığını öğrenin. Muhtemelen biraz daha eğitime ihtiyacınız olacaktır (bu beklenen bir durumdur), fakat bu sizi sınırlandırmış gibi hissetmeyin. İnsanların bir iş için ihtiyaç duydukları eğitimi almasına yardımcı olacak birçok hükümet programı vardır, özellikle de bu iş
istendiğinde. İhtiyaç duyduğunuz becerileri elde etmek için burs, staj ve çıraklık eğitimi de alabilirsiniz.

Özgeçmişini bulmaya çalış. Bu arada, hayalinizdeki iş için ihtiyaç duyduğunuz becerileri geliştiren bazı gönüllü işler ve başka işler yapın. Aynı sektördeki pozisyonlara ya da sizi doğrudan bu pozisyonda çalıştıran gönüllü pozisyonlara bakın. Deneyim daha soyut olsa bile (müşteri hizmetleri deneyimi oluşturmak için bir mağazada çalışmak), bu uzun vadede yardımcı olabilir ve daha iyi bir eğitim almak için para almanıza yardımcı olabilir.

Doğru yerlere arkadaş edin. Gizli bir organizasyona katılmana gerek yok. Sadece o alana bağlı olan insanlarla tanışın ve onları tanıyın (ve sizi tanımasına izin verin).

Organizasyonlarıyla gönüllü olabilir, o alanda konferanslara gidebilir ve hatta insanlarla tanışmak için bir iş fuarına gidebilirsiniz. Sadece iyi bir izlenim bıraktığınızdan ve isminizi kesinlikle tanıyacaklarından emin olun.

Büyüklükte çalışmayı dene. Kariyer yolunun günden güne nasıl göründüğünü görmek için staj, iş asistanı veya gönüllü olun. Bu, işinizi romantikleştirmediğinizden ve gerçekten beğeneceğinizden emin olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, size yardımcı olabilecek insanlarla tanışmanıza ve sahada hayati önem taşıyan yetenekler kazanmanıza yardımcı olacaktır.

İŞE YERLEŞME

İnisiyatif al. Elbette, önceki adımları izlediğinizde yaptığınız her şey teknik olarak inisiyatif alıyor. Sadece durmadığına emin ol. Hayallerinin peşinden gitmelisin ve onları gerçeğe dönüştürmek için aktif bir rol almalısın. İşler yoluna gitmezse, kendini topla ve tekrar dene. Yeni rotalar bulun. Çalışmak için ne yapman gerekiyorsa onu yap.

Yukarı çıkmaya istekli ol. Bir ya da iki yıl içinde besin zincirinin altından tepeye gitmezsiniz. Hayalindeki işinizi almanın bir süre ve bir kaç ara adım olabileceğini fark edin. Yine de buna değer: Sonunda oraya varırsınız ve kazanırsınız.

Uygulanacak yerleri bulun. İş fuarlarına gitmek ya da internette ve gazetelerde arama yapmak iş bulmak için temel yollardır. Ancak, doğrudan şirketlere de gidebileceğinizi unutmayın.

Çalışmak istediğiniz kişileri bulun ve kendi web sitelerinin “iş” bölümlerine göz kulak olun. Şirketle doğrudan iletişim kurabilir ve özgeçmişleri alıp almadıklarını sorabilirsiniz.

Iyi referanslar alın. Daha önceki tavsiyeyi yerine getirdiyseniz özgeçmişiniz iyi görünmelidir, ancak iyi referanslar oluşturmayı unutmayın. Şimdi yapmaya çalıştığınız şeyle çok az ilgisi olan işleri listeleme. Sizinle sorun yaşayan kişileri listelemekten kesinlikle kaçının. Her zaman, insanlar için referans olarak listelenip listelenemeyeceğini değil, aynı zamanda size iyi bir referans verebileceklerini düşündükleri kişileri arayıp sorduğunuzdan emin olun.

Röportajı yap. Bir röportaja bindiğinizde, onları işe aldıklarında ne kadar inanılmaz olacağınızı gösterdiğinizden emin olmak istersiniz. Başarı için giyin ve hazırlanın. Genel görüşme sorularına bakın ve ne söyleyeceğinizi düşünün. Ayrıca, bu işi ciddiye alacağınızı gösteren bazı soruları da düşünmelisiniz.

Aynı zamanda e-usta kariyer birimine başvurabilirsiniz.

Paylaş

Yorum bırak

e-USTA